niedziela, 22 grudnia 2019

Śledzie z szafranem




Szafran, krokus (Crocus L.) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego ponad 80 gatunków. Gatunkiem typowym jest szafran uprawny Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu


Ten post znacznie odbiega od założonej tematyki ale to mój blog więc mogę pisać
co mi się podoba 😉 Blogi kulinarne mają największe powodzenie więc może przy
okazji podniosę sobie oglądalność 😏

Generalnie potrawy z ryb lubię pod warunkiem że nie są to śledzie . Kiedyś byłem na spotkaniu ze znanym chyba każdemu Remigiuszem Rączką (Rączka gotuje) . Aby ten temat był szczyptę związany z tematyką bloga dodam że na spotkanie jechałem Loganem . Tak się złożyło że wtedy Remigiusz przygotował śledzie , za którymi nie przepadam .


Nie jestem miłośnikiem śledzi ,wolę również sprawdzone smaki , które znam . Nie przepadam za kulinarnymi wynalazkami . Ku mojemu zdziwieniu śledzie w wykonaniu Remika okazały się mega rewelacją !!!  Niespotykany do tej pory smak zachęcił mnie do zjedzenia większej ilości ! Smak do tego stopnia inny , subtelny , delikatny , wyrazisty , niespotykany i mega rewelacyjny że postanowiłem zrealizować przepis w mojej kuchni .

Poniżej przepis i lista składników :
  • 50  dkg. solonych płatów śledziowych typu matias,
  • ok. 1 l.  mleka,
  • 2  łyżki miodu
  • 2  łyżki octu winnego białego,
  • 1  duży kubek (330 g.)kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4  łyżeczki szafranu,
  • 1  mały pęczek koperku,,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.
W pierwszej kolejności śledzie należy zamoczyć w mleku na 2-3 godziny (im dłużej tym lepiej ).


Następnie osączyć na sicie, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.


W rondelku podgrzać miód (nie gotować), dodać 2 łyżki octu i wymieszać.
Ocet winny rozwiązuje problem ości w śledziach.
Następnie wlać śmietanę i szybkimi ruchami rozmieszać, aż wszystko razem się połączy.
Powstały sos doprawić szafranem .


Dodać też posiekany koperek i świeżo zmielony pieprz.
Wlać do miski ze śledziami, przemieszać, aby każdy kawałek był pokryty sosem i odstawić do lodówki na 2 dni, by  wszystkie smaki się połączyły.


Dobrze jest raz na jakiś czas przemieszać wszystko . Po kilku godzinach widać przebarwienia w postaci żółto czerwonych plamek . To właśnie  szafran oddaje swój smak .


Smak rewelacyjny ! PoLeCaM !

Etykiety

Archiwum bloga